Scheduled charging with Pod Point

All Volkswagen ID.3 related discussions
Leccy
Posts: 79
Joined: Thu Jul 15, 2021 8:08 am

Post by Leccy » Sat Aug 07, 2021 10:04 am

As a relatively new user of the Pod Point Solo I’m having a bit of a faff when scheduling charges for the 00:30-04:30 Octopus Go slot via the Pod Point app.

I’ve unchecked departure time/location stuff in the car, so the variables ought to be how I’m using the app and physically connecting the charger and car I think.

I’ve worked out that with the PP app a schedule has to be active for the current day (even if it’s in the past that day) so that you can schedule for the next day’s early hours otherwise it will start charging when you plug in.

I’ve set the schedule first before plugging in so that the PP light goes green. However, did all this the other night, happened to wake up at 01:30, charge hadn’t started. Went out, plugged in and out, set the charge for the next half hour slot, it started and went to 80% fine.

First time I did this I’m sure I did it the same way as above and it worked as expected, but this second time not, the car’s red light came on as well.

Wondering if anybody has any tips on how to make this reliable beyond what I’m doing or if it isn’t quite there and is glitchy for no apparent reason?
ID.3 Max / v2.1 / Stonewashed Blue / Andoya Wheels

gfoldys
Posts: 4
Joined: Sat Aug 07, 2021 11:28 am

Post by gfoldys » Sat Aug 07, 2021 11:31 am

The easiest mistake is to forget to "save" after pressing "schedule active" button

Idmania3
Posts: 37
Joined: Thu Jul 08, 2021 6:55 pm

Post by Idmania3 » Sat Aug 07, 2021 12:02 pm

I have a simular issue,
If you set a schedule using PP app and then plug in the car you would think everything would be OK but if the PP is in schedule mode and you plug the car in it doesn't seem to handshake or link to the car after about 1-2 minutes the cars charger port goes RED and shows charge fault.
If you plug the car in first it starts to charging immediately and then turn on the PP schedule the charging stops and then works as it should on the PP schedule.
I have contacted both Pod Point and VW and they seem to blame each other but neither want to take responsibility for it not working.
VW id3 1st Edition Moonstone Grey
Octopus referral. www.share.octopus.energy/harsh-hippo-272

scott28tt
Posts: 1201
Joined: Fri Oct 09, 2020 2:34 pm

Post by scott28tt » Sat Aug 07, 2021 12:03 pm

I have mine set to 20:30-01:30 in the PP app every day (to match my Go Faster off-peak period) and just plug it in on the nights when I need to charge, it just works for me.
ID.3 1st Edition / Moonstone Grey / October 2020 onwards

Idmania3
Posts: 37
Joined: Thu Jul 08, 2021 6:55 pm

Post by Idmania3 » Sat Aug 07, 2021 12:08 pm

scott28tt wrote:
Sat Aug 07, 2021 12:03 pm
I have mine set to 20:30-01:30 in the PP app every day (to match my Go Faster off-peak period) and just plug it in on the nights when I need to charge, it just works for me.
Mine doesn't work if do that, If I have a scheduled charge set before plugging in the car it always shows a charge fault. Crazy.
VW id3 1st Edition Moonstone Grey
Octopus referral. www.share.octopus.energy/harsh-hippo-272

Leccy
Posts: 79
Joined: Thu Jul 15, 2021 8:08 am

Post by Leccy » Sat Aug 07, 2021 1:04 pm

Thanks, I’ll try the scott28tt method, but use the idmania3 workaround if it fails.
ID.3 Max / v2.1 / Stonewashed Blue / Andoya Wheels

Leccy
Posts: 79
Joined: Thu Jul 15, 2021 8:08 am

Post by Leccy » Sat Aug 07, 2021 1:05 pm

scott28tt wrote:
Sat Aug 07, 2021 12:03 pm
I have mine set to 20:30-01:30 in the PP app every day (to match my Go Faster off-peak period) and just plug it in on the nights when I need to charge, it just works for me.
Interesting you can have a Go Faster period outside the early hours, didn’t realise that, is that at 5.5p?

Also, on the nights you charge, are you plugging in before the scheduled time is set to start?
ID.3 Max / v2.1 / Stonewashed Blue / Andoya Wheels

Leccy
Posts: 79
Joined: Thu Jul 15, 2021 8:08 am

Post by Leccy » Sat Aug 07, 2021 2:37 pm

Leccy wrote:
Sat Aug 07, 2021 1:04 pm
Thanks, I’ll try the scott28tt method, but use the idmania3 workaround if it fails.
Seems my car behaves same way as idmania3’s does, at least I know how to make it work so thanks for that. Wonder if that’s something that will change with the 2.3 update.
ID.3 Max / v2.1 / Stonewashed Blue / Andoya Wheels

Hoppy
Posts: 53
Joined: Tue Jan 05, 2021 7:40 am

Post by Hoppy » Sat Aug 07, 2021 3:29 pm

Use the PP timer every day and works well

The light on the pp should be yellow to show timed charge selected

I did have a problem just after the timing went live and called out engineer (bit if a faff) he changed the whole board as he said there are a few out there that don’t support the timed charging

I would report to pod point and see if they can check remotely snd then an engineer (eventually they comd out!)
1st Edition Makena Turquoise Metallic
0784

Leccy
Posts: 79
Joined: Thu Jul 15, 2021 8:08 am

Post by Leccy » Sat Aug 07, 2021 3:45 pm

Ah, interesting, so just to be sure, normally the PP light is blue, if there’s an active schedule, but it’s not charging it should be yellow, once changing it should be green?

I never see a yellow light, could be a clue mine needs sorting?
ID.3 Max / v2.1 / Stonewashed Blue / Andoya Wheels

Post Reply